سرلشکر صفوی تاکید کرد: هیچ شناوری نمیتواند در زمان جنگ از منطقه خلیج فارس عبور کند و در تیررس موشکهای ساحل به دریای نیروی دریایی سپاه نباشد که این از دستاوردهای تشکیل نیروهای سهگانه است.
26 شهریورماه سالروز صدور فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) در سال 64 مبنی بر تشکیل نیروهای سه گانه سپاه پاسداران است. نظر به اهمیت این مقطع تاریخی در روند جنگ تحمیلی و دستاوردهای آن و همچنین ضرورت تبیین شرایط صدور این فرمان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، سردار سرلشکر رحیم صفوی دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در امور مرتبط با نیروهای مسلح که به مدت یک دهه فرماندهی کل سپاه پاسداران را بر عهده داشته و از فرماندهان ارشد این نیرو در دوران دفاع مقدس نیز به شمار میرود، در گفتگو با خبرنگاران دفاعی خبرگزاری فارس به تشریح این موضوع پرداخت.
فارس: این فرمان حضرت امام (ره) در چه شرایطی صادر شد؟
پس از عملیاتهای خیبر (در سال 62) و بدر (در سال 63) و روند پیشرفتی که ایران در عملیاتهای خود داشت و همچنین توسعه عملیاتهای کشورمان که منجر بر فشار به رژیم بعث عراق و حامیان آنها یعنی آمریکا، شوروی، برخی کشورهای عربی و دولتهای اروپایی شد، لزوم گسترش عملیاتهای سپاه برای رسیدن به پیروزیها و اهداف بزرگتر احساس می شود که لازمه آن گسترش سازمان رزم سپاه بود.
البته در آن زمان سپاه در بخش زمینی دارای لشکرها و تیپهایی بود اما برای ساماندهی و گسترش این سازمان، پیشنهادی از سوی فرماندهی وقت سپاه خدمت امام (ره) داده شد تا نیروهای مستقل زمینی، دریایی و هوایی سپاه تشکیل شود.
امام (ره) با آن قلب متقی و نورانی که واقعا نظر به نور الله میکرد و با توجه به حکمت و دور اندیشی ژرف خودشان، همواره جلوتر از زمان حال را می دید - که نمونه آن را میتوان در نامه به گورباچف مشاهده کرد- برای صدور حکم تشکیل نیروهای سهگانه، مقید به قانون اساسی بودند و لذا، فقهای شورای نگهبان را دعوت کردند و گفتند که من میخواهم فرمان تشکیل 3 گانه سپاه را صادر کنم و آیا این فرمان با اصل 150 قانون اساسی و روح قانون منافاتی ندارد؟ همه فقههای شورای نگهبان تأئید کردند که این فرمان مطابق با قانون اساسی است و سپس امام (ره) فرمان تشکیل نیروهای سهگانه زمینی، هوایی و دریایی سپاه را در 26 شهریورماه سال 64 صادر کردند.
* سردار صفوی اولین فرمانده نیروی زمینی سپاه
این حکم، به نیروهای سهگانه سپاه قانونی بودن و مشروعیت داد. براساس این حکم، من اولین فرمانده نیروی زمینی سپاه شدم، سردار حسین علایی اولین فرمانده نیروی دریایی و دکتر موسی رفان اولین فرمانده نیروی هوایی سپاه شدند.
فارس: تبعات و دستاوردهای صدور حکم امام (ره) چه بود؟
پس از صدور این حکم در شهریورماه سال 64 و تشکیل نیروهای سهگانه سپاه، ما اولین عملیات گسترده دریایی را در 20 بهمن سال 64 یعنی فتح فاو انجام دادیم. نیروهای زمینی، هوایی و دریایی سپاه با بیش از 70 هزار نیرو در منطقهای استراتژیک دست به عملیات زد و تصرف فاو علاوه بر آنکه کمر استراتژی نظامی عراق را شکست و موجب غافلگیری استراتژیک شوروی و آمریکا هم شد.
علاوه بر نیروی زمینی، نیروی دریایی سپاه هم در بخش عملیات و هم در پشتیبانی نیروها خوب عمل کرد و از بندرهایی مثل ماهشهر و امام (ره)، چندین تانک، خودروهای زرهی و بولدوزر را به منطقه انتقال داد.
نیروی هوایی سپاه نیز در جواب موشکبارانی که صدام بر سر شهرهای ما میکرد، با پرتاب موشکهای اسکاد B با برد 300 و 400 کیلومتر، بغداد و شهرهای دیگر همچون کرکوک را هدف قرار میداد. نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و هوانیروز و توپخانه نیروی زمینی ارتش پشتیبان قدرتمندی برای پیروزی فاو بودند.
* حکم امام (ره) سرشار از برکت برای سپاه بود
باید تاکید کنم که این حکم تاریخی حضرت امام (ره) علاوه بر اینکه تحرک و قدرتی در میان رزمندگان سپاه و بسیج ایجاد کرد، یک سازماندهی و تشکیلاتی را هم ایجاد کرد و به عنوان مثال 3 منطقه دریایی سپاه در بندرعباس، بوشهر و ماهشهر تشکیل شد.
ما از کنار این دستور امام (ره)، ایجاد ساختار و تشکیلات تخصصی را ایجاد کردیم که تأثیر این تشکیلات، پیشرفت در عملیاتها بود. بعد از این حکم بود که سپاه عملیات مهمی چون کربلای 5 را انجام داد که بر اثر آن دروازههای شرق بصره شکسته شد.
بر اثر تجهیز نیروی هوایی سپاه، ما به دستاوردهایی چون انواع موشکی، پدافند هوایی و در آن زمان تعداد کمی هواپیما و بالگرد رسیدیم و البته اکنون ناوگان هوایی در اختیار داریم.
آثار برکت این دستور موجب افزایش قدرت سپاه، بالا رفتن اعتماد به نفس سپاه و ارتقای مدیریت شد و ما توانستیم تجهیزاتی مثل تانک، توپخانه و موشک را در اختیار بگیریم.
همچنین توانستیم با همین حکم، ناوچههای موشکانداز بخریم که اکنون روی نسلهای پیشرفته این شناورها، موشکهای دریایی با برد 130 کیلومتر نصب است.
از تبعات این حکم به صنعت ساخت و تولید موشکهای با برد بالای 300 کیلومتر در زمان آقای رفیق دوست که وزیر سپاه بودند، رسیدیم که باید تاکید کنم که رسیدن به برد 2 هزار کیلومتری امروز در عرصه موشکی، همان حکم امام (ره) بود.
هم اکنون نیز هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی سپاه مثل سوخو یا ناوگان بالگردی مثل امآی 17، 214 و کبری، پیشرفتهای سپاه در بُعد دریایی همچون شناوری یا تولید پیشرفتهترین موشکهای ساحل به دریا با برد بالای 300 کیلومتر از ثمرات همان حکم مهم حضرت امام (ره) است. هم اکنون نیز هیچ شناوری نمیتواند در زمان جنگ از منطقه خلیج فارس عبور کند و در تیررس موشکهای ساحل به دریای نیروی دریایی سپاه نباشد که این نیز از تبعات تشکیل نیروهای سهگانه است.