در تحقیات به عمل آمده جناح بندی به سه مفهوم دسته بندی شده است :
اوّل : به مفهوم گروه بندی در یک حزب سیاسی
دوم : به مفهوم گروه بندی در جنگ داخلی
سوم : به مفهوم رقابت در داخل یک نظام حکومتی
امّا بیشتر مورد اوّل به دلیل کاربرد و تاثیر آن مد نظر می باشد.
اغلب تحلیل گران سیاسی معتقدند جناح بندی حلقه ای از یک زنجیر سه حلقه ای است :
حلقه اوّل : حلقه محفل گرایی سیاسی
حلقه دوم : حلقه جناح بندی است
حلقه سوم : حلقه حزب است
حلقه محفل گرایی یک درجه از حلقه جناح بندی ساده تر و حلقه حزب یک درجه از حلقه جناح بندی پیچیده تر است
این زنجیر ، زنجیر شکل حزب سیاسی و تحزب گرایی است که به نوبه خود جامعه بسته را جامعه باز متصل می کند ، یکی از تصادفات عمده این در جامعه این است که در جامعه بسته ، سیاست مخصوص رجال بخصوص قدرتمندان دولت و بعد از آنها تجار ، صاحبان صنایع و روحانیون با نفوذ است در حالیکه در جامعه باز شهروندان به طور عمومی حق شرکت درسرنوشت اجتماعی خود را دارند .
جناح بندی از یک سو می تواند موجب ضعف نظام شود و پیامد منفی و ویرانگری داشته باشد از سوی دیگر می تواند تاثیر مثبت بر اوضاع بگذارد و به شکل گیری سازمان های پخته سیاسی کمک کند .
الف : جناح بندی وجود ندارد :
طرفداران این دیدگاه جناح بندی را ساخته و پرداخته خارجی ها می دانند .
ب : جناح بندی ساخته حکومت است :
طرفداران این دیدگاه جناح را طراحی ساده از سوی نظام جمهوری اسلامی می دانند . آنها می گویند نظام این تلقی را بوجود آورده است ، که در داخل حکومت جناح های متفاوت و حتی مخالف وجود دارد که میان آنها بحث های واقعی سیاسی در جریان است ، با اینکه اختلاف نظرهایی هم دارند در کنار یکدیگر زندگی می کنند ، می گویند دولتمردان این توهم را به وجود آورده اند تا مردم خیال کنند آزادی نسبی در جامعه وجود دارد .
ج : جناح بندی واقعیت سیاسی نظام است :
پیروان این دید گاه جناح بندی را واقعیت سیاسی نظام می دانند و معتقدند برای شناخت ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی آشنایی با مواضع جناح ها در زمینه ی مسائل سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی ، ضروری است .
تعریف حزب :
تعریف حزب کار آسانی نیست و مشکل تر از آن راهیابی به ماهیت آن است . زیرا حزب ثمره دنیای جدید غرب و عنوان نوعی طرز عمل ، جوابگوی احتیاجات دنیای جدید است .
حزب به معنای جدید آن گروههای سیاسی و در اصطلاح ، سازمانی متشکل و استوار برای مبارزه است که در محدوده ی جغرافیایی یک کشور ، ایالت ، استان و ... با کسب مواضع مناسب حکومتی به انداز? کافی قدرت بدست می آورد (یا می کوشد بدست آورد ) که بتواند به هدفهای مادی و معنوی خود تحقق بخشد.
ثبات ، گستردگی ، تلاش برای کسب قدرت و توجه مردم ، انتخاب کارگزاران دولت ، تعیین خط مشی دولت و ارائه نگره ای کلی و منظم جهت ارائه شیوه زندگانی افراد اجتماع ، برنامه وایدئولوژی مشخص