گروهی از زیست شناسان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که زاغچه که از نظر سیستم بینایی و ساختار چشم مشابه انسان است، از خصلتی مشابه رفتارهای انسانی برخوردار بوده و میتواند مفهوم نگاه انسانها را درک کند. به نظر میرسد زاغچهها توانایی درک نقش چشم را در ادراک دیداری داشته و یا در سطحی ابتداییتر نسبت به زاویه چرخش و حرکت چشم انسان حساس هستند...
زیست شناسان دانشگاههای کمبریج و آکسفورد طی آزمایشی غذای مورد علاقه زاغچههای اهلیشده را فراهم آورده و دریافتهاند که این پرنده هنگامیکه فردی به صورت مستقیم به غذا خیره میشود اشتیاق بیشتری برای دستیابی به آن غذا از خود نشان میدهد. پرنده تنها در زمانی برای رسیدن به غذا تامل و تردید نشان میدهد که فرد ناآشنا یا تهدیدآمیز به نظر بیاید. در واقع زاغچهها قادر به درک نشانههای ارتباطی انسانها از قبیل نگاههای متناوب و یا کوتاه هستند و از این نشانهها برای یافتن غذاهای پنهان شده در هنگام آزمایش استفاده میکردند.
چشم زاغچهها متفاوت از دیگر پرندگان دارای مردمک تیره رنگی است که توسط عنبیه خاکستری رنگ احاطه شده است. دانشمندان احتمال میدهند این پرندگان نسبت به چشمهای انسان و حرکات آن حساس باشند زیرا چشم در آنها مانند انسان نقش ارتباطی مهمیرا به عهده دارد. این یافته از آن رو قابل تامل است که بیشتر گونههای جانوری نسبت به چرخش چشم در انسان حساس نیستند. جانورانی مانند شامپانزه و سگ با استفاده از نشانههای دیگر مانند حرکات سر و بدن با انسان ارتباط برقرار کرده و چشمها را به عنوان عضوی بصری به رسمیت نمیشناسند. نتیجه آزمایشها نشان میدهد که شاید پرندگان از تواناییهای ذهنی بالاتری نسبت به دیگر گونههای جانوری برخوردار باشند. گفتنی است زاغچهها در میان گونههای دیگر پرندگان برای ادامه زندگی شریکی یافته و ارتباط نزدیک و همکاری قوی را با شریک خود برقرار میکنند که این همکاری نیازمند شیوهای قدرتمند برای برقراری ارتباطی موثر خواهد بود.